Beginner: 60 Quiz Night Questions about the Quran

Beginner: 60 Quiz Night Questions about the Quran

Welcome to our Beginners Quran Quiz. We’ve compiled a useful list of Question and Answers on the Quran. This is our beginner series and you can play the advanced version when you’re ready. We’re also looking at a Q and A Quiz on the Prophet Muhammad Peace be upon Him.

You will need 3 people. You will need one person to referee and two to play. Each question is 10 points. Only 15 seconds allowed per question. Answers need to be exact but referee has the discretion to award points.

The Q & A is great for children, family or friends.

The Questions

Questions 1 – 10
  1. What is the meaning of the word Qur’an?
    Answer: That which is Read
  2. Where was the Qur’an revealed first?
    Answer: In the cave of Hira (Makkah)
  3. On which night was the Qur’an first revealed?
    Answer: On Laylatul Qadr in Ramadhan
  4. Who revealed the Qur’an?
    Answer: Allah revealed the Qur’an
  5. Through whom was the Qur’an revealed?
    Answer: Through Angel Jibreel (Gabriel)
  6. To whom was the Qur’an revealed?
    Answer: To the last Prophet Muhammed (peace be upon him)
  7. What was the age of Prophet Muhammed (peace be upon him) when Qur’an was first revealed to him through Angel Jibreel?
    Answer: 40 Years
  8. What was the interval between the first and the second revelation?
    Answer: 2 years and six months
  9. How long did Prophet Muhammed (peace be upon him) receive the revelation of the Qur’an in Makkah for?
    Answer: 13 Years
  10. How long did Prophet Muhammed (peace be upon him) receive the revelation of the Qur’an in Madinah for?
    Answer: 10 Years
Questions 11 – 20
  1. Where was the first Surah revealed?
    Answer: In Makkah
  2. Where was the last Surah revealed?
    Answer: In Madinah
  3. How many years did it take for the complete revelation of the Qur’an?
    Answer: 23 years
  4. What are the conditions for holding or touching the Qur’an?
    Answer: One has to be in a purified state, i.e. wudu
  5. Name at least 2 other names of the Quran
    Answer: Al-Furqaan, Al-Kitaab, Al-Zikr, Al-Noor, Al-Huda
  6. Which is the longest Surah in the Qur’an?
    Answer: Surah Al-Baqarah (chapter-2)
  7. Which is the shortest Surah in the Qur’an?
    Answer: Surah Al-Kausar (chapter-108)
  8. Which Surah of the Qur’an is to be read in each raka’at of the Salah?
    Answer: Surah Al-Fatihah
  9. Who is the only woman whose personal name is found in the Qur’an?
    Answer: Maryam
  10. How many Makki Surahs are there in the Qur’an?
    Answer: 86 Surahs
Questions 21 – 30
  1. How many Madani Surahs are there in the Qur’an?
    Answer: 28 chapters
  2. How many Manzils are there in the Qur’an?
    Answer: 7 manzils
  3. How many Juz are there in the Qur’an?
    Answer: 30 parts
  4. How many Surahs are there in the Qur’an?
    Answer: 114 chapters
  5. How many Rukoo are there in the Qur’an?
    Answer: 540
  6. Who was first Hafiz of the Qur’an?
    Answer: Prophet Muhammed (peace be upon him)
  7. How many verses of Prostration are there in the Qur’an?
    Answer: 14 (Some say 15)
  8. In which Surah is the first Sajda (prostration)?
    Surat Al-‘A`raf 7 Verse-206
  9. Where in the Qur’an has Prophet Muhammed (Peace be upon him) been named ‘Ahmad’?
    Surah As-Saf 61:6
  10. Which Prophet is named and the discussed the most in the Qur’an?
    Answer: Prophet Musa (Peace be upon Him)
Questions 31 – 40
  1. Which Surah of the Qur’an was Prophet Muhammed (peace be upon him) reciting while praying, that Jubayr ibn Mut’im listened to and embraced Islam?
    Answer: Surah At-Tur (52nd chapter)
  2. Which Surah of the Qur’an was Prophet Muhammed (peace be upon him) reciting when one of his enemies Utba after listening to it fell in Sajda?
    Answer: The first five verses of Surah Fussilat (chapter-41)
  3. Which surah did Umar ibn Al -Khattam hear when he accepted Islam?
    Answer: Surah Ta-Ha
  4. Who is the man about whom, Allah has said in the Qur’an that his body is kept as an admonishing example for future generations to come?
    Answer: Fir’aun (Pharaoh)
  5. Besides the body of Pharaoh, what is that thing which is kept as an admonishing example for future generations to come?
    Noah’s Ark
  6. After the wreckage of Prophet Noah’s Ark, which is its place of rest mentioned in the Qur’an?
    Answer: Mountain of Judi
  7. In the Qur’an there is a mention of a Prophet who has been called along with his mother’s name. Who is he?
    Answer: Jesus is mentioned as Isa Ibn Maryam
  8. What are the different names used for Satan or Devil in the Qur’an?
    Answer: Iblees and Shaitaan
  9. Which category of creature does the Qur’an put ‘Iblees’ into?
    Answer: Jinn
  10. Which two practices were ordained on the Jews before Islam?
    Answer: Salaat and Zakaat

Questions 41 – 50
  1. The Qur’an repeatedly warns of a certain day. Which day it is?
    Answer: The Day of Judgement
  2. Who were those people with whom Allah was pleased and they were pleased with Him, as mentioned in the Qur’an?
    Answer: Companions of Prophet Muhammed (peace be upon him) [Quran 9:100]
  3. Which Surah is regarded as the Heart of the Quran?
    Answer: Surah Yaseen (chapter-36)
  4. What is the scale or measure of one’s dignity according to the Qur’an?
    Answer: Taqwa (God Consciousness)
  5. Where in the Quran is water is pointed out as the origin of all life?
    Answer: Surah Al-Anbya (chapter-21 verse-30)
  6. Which Surah does not start with Bismillah?
    Answer: Surah At-Tawbah (chapter 9)
  7. How man Bismillahs are there in the Quran?
    There are 114, Surah Naml contains two
  8. How many Surahs in the Qur’an have the titles named after different Prophets?
    Answer: 6 Surahs:
    a) Surah al-Yunus (Surah 10)
    b) Surah al-Hud ( Surah 11)
    c) Surah al-Yusuf ( Surah 12)
    d) Surah al- Ibrahim ( Surah 14)
    e) Surah al-Nuh ( Surah 71)
    f) Surah al-Muhammad (Surah 47)
  9. Who are the three non-prophets mentioned with due respect in the Qur’an?
    Answer: Luqman, Aziz of Egypt and Zulqarnain
  10. In which part of the Qur’an do you find ‘Ayat-ul-Kursi’ (Verse of the Throne)?
    Answer: Surat Al-Baqarah 2:255
Questions 51 – 60
  1. What will be our condition on ‘The Day of the Judgement’ according to the Qur’an?
    Answer: Everybody will be in a state of anxiety (Surah 79: 8)
  2. According to the Qur’an who is the final Prophet?
    Answer: Prophet Muhammed Surah 33:40
  3. In the Qur’an what other name is given to the city of Makkah?
    Answer: Bakkah (Surah 3:96)
    Baladul Ameen (The Safe City) (Surah 95:3)
    Ummul Qura (Mother of Cities) (Surah 42:7)
  4. According to the Qur’an what other name is given to the city of Madinah?
    Answer: Yathrib (Surah 33:13)
  5. Whose Generation is known as Bani Israeel according to the Qur’an?
    Answer: The generation of Prophet Yaqub (Peace be upon him) who is also known as Israeel
  6. Which verse in the Qur’an prohibits the consumption of alcohol?
    Answer: Surah Al-Ma’idah (Surah 5:90)
  7. What kind of people are with Allah?
    Answer: The patient: “O you who believe, seek help through patience and prayer. Surely, Allah is with those who are patient.” (Surah 2:153)
  8. How far is a person tested?
    Answer “Allah does not charge a soul except (with that within) its capacity.” (Surah 2:286)
  9. What will Allah test us with?
    Answer: “And We will surely test you with something of fear and hunger and a loss of wealth and lives and fruits, but give good tidings to the patient, who, when disaster strikes them, say, ‘Indeed we belong to Allah, and indeed to Him we will return.’ Those are the ones upon whom are blessings from their Lord and mercy. And it is those who are the [rightly] guided.” (Surah 2:155-157).
  10. What is the term used by Muslims for people who have completely memorised the Holy Qur’an?
    Answer: Hafiz

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.